Ny strid i regjeringen?

Det er et logisk forslag som fremsettes når Senterpartiet nå går inn for totalforbud for spilleautomater. Samtidig er forslaget stikk i strid med den linjen som både kulturminister Trond Giske og statsminister Jens Stoltenberg har lagt seg på, hvor de blant annet har pekt inntektene som automatene vil generere for norsk idrett. Mens Senterpartiet nå vill totalforby spilleautomater, så har regjeringens linje til nå vært at ingen kommuner skal kunne motsette seg at Norsk Tipping utplasserer spilleautomater når de får monopol fra 1. juli. Her brygger det altså nok en gang opp til intern strid i regjeringen.
Senterpartiets forslag er mer logisk enn det vedtak som stortingsflertallet gjorde da de bestemte seg for å for å forby private spilleautomater og isteden la Norsk Tipping få monopol på slike automater. Dersom man er bekymret for spillegalskap er det nemlig merkelig å innføre tvungne monopolautomater i alle landets kommuner, slik regjeringens linje har vært til nå. Det er ikke slik at privateide automater er “slemme” og skaper spilleavhengighet mens Norsk Tippings automater er “snille” og således ikke skaper problemer for spilleavhengige.Giskes og Stoltenbergs begrunnelse for å nekte kommunene å bestemme selv om Norsk Tipping kan få installere spilleautomater i den enkelte kommune, har vært de betydelige inntektene idretten vil få fra automatene. Nå vil SP isteden bevilge disse pengene over statsbudsjettet.

For en regjering som stadig sliter med å bli enige om sine prioriteringer skal det bli spennede å se hva dette utspillet fra Senterpartiet fører til. Med tanke på det gryende motstanden mot disse automatene også i kommunene så spørs det om Jens Stoltenberg ønsker å ta den politiske belastningen det vil være å påtvinge kommunene spilleautomater. Mon tro om ikke det venter en liten skatteøkning i fremtidige statsbudsjetter for å finansere bortfallet av automatinntekter for idretten?